Steenwijkerwold.jouwweb.nl
Welkom » Inwoners » Gerard Hof

Gerard Hof

 

Een van de inwoners van het veelzijdige dorp Steenwijkerwold is Gerard Hof. Waarom wordt juist hij hier benoemd, terwijl het dorp ruim 1.800 inwoners telt? Hieronder vindt u de reden van deze vermelding. Waarom is Gerard Hof voor inwoners en toeristen een belangrijke man in het dorp?

Elk zichzelf respecterend dorp bezit minimaal een redelijke supermarkt, die de inwoners kan voorzien van de dagelijkse boodschappen of de luxe artikelen. Steenwijkerwold heeft de beschikking over twee supermarkten, waarvan één heel klein (Thij) en één juist vrij groot voor een dorp. Die tweede supermarkt is in dit hoofdstuk het lijdend voorwerp en Gerard Hof is de eigenaar van deze winkel.

De winkel opereert onder de naam ‘Spar’, een winkelketen die door heel Nederland te vinden is. Voordat de overstap naar Spar gemaakt werd heeft de winkel diverse namen gehad, waaronder A-markt en Thuismarkt. Gerard Hof echter besloot tot de overstap naar Spar, enkele jaren geleden.

Inmiddels is Spar Hof een goedlopend geheel en heeft ze een groot verzorgingsgebied. De winkel is onmisbaar in het actieve en leefbare dorp, zo vindt ook Gerard Hof. Hij geeft aan dat de leefbaarheid van een dorp mede wordt bepaald door de aanwezigheid van een goede supermarkt. Vooral de ouderen onder de inwoners zijn sterk afhankelijk van de Spar. Zij hebben minder mogelijkheden om de grotere supermarkten in de nabijgelegen stad Steenwijk te bezoeken en doen hun alledaagse boodschappen vanzelfsprekend in het dorp.

De grotere supermarkten in Steenwijk, zoals C1000, Albert Heijn en Aldi, krijgen voornamelijk (wekelijks) bezoek van de jongere, mobielere generaties uit Steenwijkerwold. Sommige mensen kiezen voor een hogere kwaliteit en reizen daarom af naar Steenwijk, anderen hebben niet veel te besteden en halen hun boodschappen bij voorkeur voor de laagste prijs. Gerard Hof geeft aan dat hij, ten opzichte van de concurrenten, niet alles kan bieden als het gaat om prijs en assortiment. “Ik kan alleen de basis+ artikelen bieden”, aldus de eigenaar van Spar Hof.

Belangrijk punt voor de winkel en dus voor Gerard Hof is of er genoeg draagvlak is voor de winkel. Met ruim 1.800 inwoners, wat gelijk staat aan 450 huishoudens, heeft het dorp zeker de potentie om een goed draaiende winkel te behouden.
Gerard Hof heeft een goed beeld van het verzorgingsgebied van zijn winkel. Hij weet ongeveer waar zijn klanten vandaan komen. “Mijn primaire klanten wonen uiteraard in het dorp. Mijn secundaire klanten wonen op zo’n drie kilometer afstand, de tertiaire klanten wonen buiten de straal van drie kilometer.” De klanten komen uit omringende dorpen die zelf geen (of weinig) winkelaanbod hebben, zoals Paasloo, Willemsoord, Basse, Molenhoek, Thij en Witte Paarden.

De klanten die Spar Hof bezoeken, worden door Gerard Hof doorgaans herkend. Hij geeft echter wel aan dat hij zijn klanten lang niet allemaal bij naam kent. “Ik krijg wekelijks 2.600 klanten, die kan ik onmogelijk allemaal bij naam kennen. Ik ken de mensen voornamelijk van gezicht, namen zeggen me weinig.” De vreemde klanten worden door Gerard Hof puur als consument gezien, terwijl de inwoners van het dorp en de wekelijkse klanten meer een persoonlijke benadering krijgen.

Het dorp en zijn omgeving staan bekend om streekproducten. Gerard Hof vindt dan ook dat zijn winkel te allen tijde streekproducten moet aanbieden. Zo worden er in de winkel de desserts van Weerribbenzuivel verkocht (havermout, rijstepap, griesmeel en yoghurts). Ook populair zijn de koeken van de streek, zoals Basserkoek en Woldse koek.