Steenwijkerwold

Evenementen

Het actieve dorp Steenwijkerwold kent vele evenementen voor de inwoners en vele anderen. Zo wordt er jaarlijks het dorpsfeest georganiseerd, is er met Koninginnedag een markt en is er elk eerste weekend van augustus een festival.

Op chronologische volgorde, gerangschikt op datum:

Palmpasen
Met Palmpasen wordt er jaarlijks een optocht georganiseerd, waarbij de schooljeugd (voornamelijk van de Katholieke basisschool) met een Palmpasenstok, versierd met snoep en een haan van brood, door het dorp lopen.

Paaseieren zoeken
Een week na Palmpasen is het paasfeest. Met Pasen wordt er jaarlijks het paaseieren zoeken georganiseerd. Er worden in een stuk natuur paaseieren verstopt, die de jongste jeugd ’s ochtends kan zoeken. De jeugd mag na afloop hun prooi tentoonstellen.

Koninginnedag
Met Koninginnedag is het de hele dag feest in Steenwijkerwold. Vanaf klokslag negen uur ’s ochtends wordt de markt geopend en mogen mensen heerlijk snuffelen bij de vele kraampjes, die weer bomvol staan met spullen die door de inwoners ter beschikking zijn gesteld.

Niet alleen zijn er veel kraampjes te vinden, ook is er een marmottenrace (caviarace) te vinden. Hierbij kopen de gasten tien bordjes, met allen een nummer. In de bak zijn er tien holen, met elk een nummer boven zich. Het nummer boven het poortje waar de cavia of marmot in gaat, is de winnaar van een heerlijke en traditionele oranjekoek.

Het Rad van Avontuur is van oudsher de belangrijkste bron van inkomsten. Per ronde worden er vijftig bordjes met een nummer verkocht. Elke ronde zijn er zo’n vijf prijzen te verdelen, die met een groot rad worden toegewezen aan de gelukkige eigenaar van het juiste bordje.

Dorpsfeest
Met Hemelvaartsdag wordt er in Steenwijkerwold het jaarlijkse dorpsfeest georganiseerd. Dit feest wordt gekenmerkt door versierde straten. Elke straat heeft een bepaald thema en heeft omtrent dit thema een straatversiering. Op zowel vrijdagavond als zaterdagochtend wordt er dan een optocht georganiseerd, waarbij de straten met een versierde wagen in het teken van hun thema meerijden. Vaak wordt er een kar achter een trekker geplaatst die dan de volledige ronde rijdt.

Ook wordt er met het dorpsfeest een wandeltocht georganiseerd (de Sint Christoffel wandeltocht), worden er diverse optredens gegeven in de feesttent en is er een kermis aanwezig. Op de zaterdagmiddag is er traditioneel een wielerronde, waar de amateurs hun talenten tentoonstellen.

 

Dicky Woodstock
Zonder twijfel het belangrijkste, en eveneens grootste, evenement in Steenwijkerwold, is het jaarlijks terugkerende Dicky Woodstock-festival. Dit festival wordt georganiseerd in het eerste volledige weekend van augustus en heeft op drie avonden programma, evenals de zaterdagmiddag (familiedag).

Vele grote popartiesten hebben dit festival al eens aangedaan, vele anderen zullen nog volgen. Het festival trekt jaarlijks zo’n 15.000 bezoekers, wat meer dan een verachtvoudiging van het inwoneraantal betekent. Velen slapen op gelegenheidcampings, zoals achter de kerk of naast het feestterrein. Anderen zetten de tent bij inwoners in de tuin of zoeken een leeg grasveld om in de openlucht te slapen.

Een heel belangrijk fenomeen op het festival is het zogenoemde ‘Zwientien Tik’n’. Letterlijk vertaald betekent dit varkentje tikken. En zoals de vertaling u al doet vermoeden, het is inderdaad de bedoeling om een varken aan te tikken. Vier, vaak volwassen, deelnemers worden geblinddoekt in een bak met modder gezet, waarin twee varkens bivakkeren. De bedoeling is simpel: de eerste deelnemer die een van de varkens aantikt, heeft gewonnen en gaat door naar de volgende ronde. Dit levert, voornamelijk voor de toeschouwers, een heerlijk schouwspel op die wordt opgeleukt door het commentaar van de plaatselijke speaker Jannes Mulder.

Hoewel de PvdD en de Dierenbescherming fel tegenstander zijn van deze, toch zeer diervriendelijke, sport, wordt het onderdeel elk jaar opnieuw op het programma gezet.

Sint Maarten
M
et Sint Maarten wordt er door het dorp een optocht georganiseerd, waarin de schooljeugd hun lampion mogen showen. Na de optocht gaan de kinderen langs de deuren om een liedje te zingen en daarna een beloning in de vorm van een snoepje (of een gehate mandarijn) te ontvangen.

Sinterklaas
Ook wordt er jaarlijks de intocht van Sinterklaas georganiseerd. Door het ontbreken van water in het dorp zelf, wordt Sinterklaas elk jaar met paard en wagen het dorp in geloodst.

 


Maak jouw eigen website met JouwWeb