Steenwijkerwold

Toponiemen

 

Gelderingen
De benaming voor de straat ‘Gelderingen’ is terug te vinden in het ontstaan van het dorp. Het dorp was vroeger onderverdeeld in drie gehuchten, te weten Kerkbuurt, Thij en Gelderingen. Na de samenvoeging van deze drie gehuchten, heeft men besloten de ‘Noordsteeg’ om te dopen in Gelderingen, opdat de naam behouden zou blijven in het huidige Steenwijkerwold.

Vroeger was de Noordsteeg slechts een onbelangrijk zandsteegje. Pas sinds de komst van de ‘Voorzienigheid’ en het belangrijk worden daarvan, werd ook de straat belangrijker.

De Beek
Een van de uitgangswegen van Steenwijkerwold is 'de Beek'. Deze weg loopt ten westen het dorp uit en verbindt het dorp met de Basserweg en het nabijgelegen buurtschap Basse. Deze weg is vernoemd naar een water wat parallel loopt aan deze weg. Dit water, een snelstromend beekje, werd heel opmerkelijk 'De Beek' genoemd. Tegenwoordig is dit snelstromende beekje een stilstaand water, echter nog wel steeds parallel aan de weg.

 Ten Holtheweg
Terwijl Gelderingen, Thij en Kerkbuurt dus samen Steenwijkerwold gingen vormen, heette het noordelijkste deel van het huidge Steenwijkerwold ‘Ten Holten’. De hoofdweg die door dit gebied loopt, werd vanzelfsprekend Ten Holtheweg genoemd. Aan deze weg is, nog steeds, Hoeve ‘Ten Holthe’ te vinden, die, samen met Hoeve ‘Clein ten Holthe’ al in de veertiende eeuw genoemd werden.

 Holthinge Campweg
De Ten Holtheweg dankt zijn naam aan Hoeve ‘Ten Holthe’, maar ook de Holthinge Campweg is hier van afgeleid. De benaming wordt ook wel gebruikt om aan te geven dat het rijk is aan hout en bos.

 Vernoemde mensen

Pastoor Muiteman, de opdrachtgever en stichter van de ‘Voorzienigheid’, is terug te vinden in de Pastoor Muitemanstraat, een zijstraat van Gelderingen.

 A.F. Stroink, burgemeester ten tijde van het stichten van de ‘Voorzienigheid’, is vernoemd in de A.F. Stroinkweg, aangrenzend aan de Hesselingendijk.

Gerardus Majella, een stiching die werd opgericht in 1902, is vernoemd in de Gerardus Majellahof, een straat in de nieuwbouwwijk Mariënwold.

 Zuster Canisia, waarschijnlijk een zuster in de ‘Voorzienigheid’, wordt vernoemd in de Zuster Canisiahof, eveneens gelegen in de nieuwbouwwijk Mariënwold.

 Sint Andreas, een heilige waarnaar ook de R.K. Kerk is vernoemd (Sint Andreasparochie), kreeg ook een straat in de nieuwbouwwijk Mariënwold naar zich vernoemd, de Sint Andreasstraat.

Maak jouw eigen website met JouwWeb