Steenwijkerwold.jouwweb.nl
Welkom » Historie » Vroeger en nu » Kaarten

Kaarten

 

Op deze pagina vind u enkele kaarten bijbehorend aan het gebied Steenwijkerwold.
Allereerst twee overzichtskaarten uit Google Maps om een duidelijk beeld te geven wáár Steenwijkerwold gelegen is.

Deze kaarten worden gevolgd door enkele mooie historische kaarten. Deze geeft u een inzicht in de geschiedenis van het gebied.

Topografische kaart uit 1865.
Voor een grotere weergave (in kleur)  klik op de volgende link:
http://www.overijsselinkaart.nl/?sid=sab:oik_rep&pid=uuid:87770594-F048-EE83-941D0E574DB76C9FBijschrift, bijbehorend uit de bovenstaande kaart uit 1825. Bij de watersnood van 4 en 5 februari 1815 is geinventariseerd in welke mate het land was overstroomd. Dit is aangegeven met een lijn die de scheiding aangeeft.
Hierop is goed te zien hoe Steenwijkerwold slechts natte voeten heeft gekregen.                         

Dit stukje kaart is afkomstig van een kaart uit 1980. Hierop is de waterschapsindeling weergegeven van de provincie Overijssel.
Wij hebben zelf met rood en blauw aangegeven waar Steenwijkerwold zich bevindt, dit om u een goed inzicht te geven in het gebied.

Wederom een kaart uit 1980.
Op deze kaart is goed te zien waar verscheidene drostambten (bestuurders van een gebied) en zijn richter- en schoutambten (bestuurlijke en gerechterlijke taken waaronder het handhaven van de orde)  werkzaam waren.
Zo is het opmerkelijk dat Steenwijk zijn eigen bestuursaparaat heeft en de omliggende gebieden (waaronder Steenwijkerwold) een eigen regio hierin kennen.